Kreativt netværkssamarbejde blandt IT-folk i Østafrika booster talenterne

Ihub 1yr anniversary. Photo: WhiteAfrican

De vil ikke kun tjene penge. Østafrikas kreative IT folk er gået sammen i  kreative netværk – lokalt og på tværs af regionen – for at booste den lokale talentmasse og tage førerskab i IT udviklingen.

Da det undersøiske internetkabel som forbinder Øst- og Sydafrika var en realitet i juli 2009 kom der for alvor gang i Østafrikas software udviklere og IT folk.

Omkostningerne for internetadgang alene i Kenya faldt med 90% og dermed blev der åbnet for at det spirende tech-miljøfor alvor kunne begynde at folde sig ud.

Fordelen for lokale IT-folk er at de kender de lokale behov
Fortrinet for det lokale tech-miljøs fortrin frem for udenlandske lykkeriddere er at de kender de lokale behov, som der skal udvikles software til.

Et af de bedst kendte eksempel for et lokalt system, der er udviklet til at dække et lokalt behov er den nu internationalt kendt  crowdsourcing platform Ushahidi, som også er beskrevet på denne blog.

Kreative, ambitiøse, lokale It folk i førersædet for at drive udviklingen
Netop for at give de bedste betingelser for lokale web-folk og softwareudviklere og medvirke til at de ikke brændte inde med deres gode ideer og systemer besluttede en gruppe kreative IT-folk i Nairobi besluttede sig for at styrke det lokale innovations miljø.

De skabte et åbent innovations værksted og dannede rammen for et stimulerende netværk, hvor individuelle nørder, web-designere, hackere, medie-hajer, IT-virksomheder og investorer kunne mødes og blive inspireret.

Ihub åbnede i Nairobi i marts 2010
Den 3. Marts 2010 slog Ihub dørerne op og tilbød et indbydende, åbent arbejdsværksted og mødested med gratis internetadgang for Nairobis entusiastiske talentmasse.

Ihub ligger på 4 sal i Bishop Magua Centre på Ngong Rd lige overfor Uchumi supermarkedet.

Ihubs start-up investorer og corporate partnere
To investorer hjalp til fra begyndelsen: Det filantropiske netværk Omidyar Network og hollandske Hivos

Senere er Wananchi, Google, Nokia og Microsoft blevet corporate partners.

Ihub i Kenya er super gode til at brande sig selv og inspirere andre
Ihub har været en klar succes. Netværket omfatter medie- og events folk med fingeren på pulsen, der både kan sætte en indbydende hjemmeside op, lave prof video podcasts og invitere totalt inspirerende talere  til totalt inspirerende events og holde gang i det hele.

Et år efter åbningen har Ihub rundet de  3000 medlemmer foruden alle dem der bare dumper forbi eller suger til sig fra Ihubs ideer via ihubs hjemmeside, facebook eller netværkets egen og medlemmernes twitter.

Der er løbende event og inspirations-arrangementer på Ihubs program. Den 14. april har Ihub Jasper Grosskurth på programmet med Futures of Technology in Africa.

Hive Colab i Kampala, BantaLab i Senegal og ActiveSpaces i Camaroun
Men det er ikke kun i Nairobi at der er gang i det  kreative IT-miljø. I Ugandas hovedstad er Hive Colab mødestedet.

Også andre steder på kontinentet har kreative nørder sat gang i lignende netværk, f.eks BantaLab i Senegal og ActiveSpaces i Camaroun.

Afrilabs: spirende pan-afrikansk nørde-netværk
De forskellige landes innovations værksteder er desuden gået sammen og har etableret Afrilabs.

Målsætningen bag Afrilab er at trække på fælleskabets ressourcer og stimulere og styrke alt og alle som ud fra et lokalt perspektiv allerede er en del af eller ønsker at være med i Østafrikas techi-verden.

På sigt vil Afrilabs være en fund som hjælper  start-ups
Afrilabs ønsker desuden at gå skridtet videre og med tiden blive en fund, som kan være med til at finansiere lokale IT- og web-design virksomheder i start-up fasen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: