Kaweri kaffeplantage i Uganda – successhistoriens bagside

Kaweri Coffee Plantage er et mønstereksempel for Uganda Investment Authorities. På få år er det lykkedes for den tyske kaffegigant Neumann Kaffe Gruppe at etablere en rentabel plantage i Uganda. Den anden side af medaljen er hverken Ugandas regering eller Neumann Gruppe meget for at erkende: 2000 mennesker mistede deres land og 500 børn deres skole.

Det virker så idyllisk. En times kørsel udenfor byen Mubende i det vestlige Uganda snor den hullede jordvej ned mod kaffeplantagen  sig igennem det grønne, frodige  landskab.Og da bommen løftes ved indgangen til Kaweri Coffee Plantage bølger duften af kaffeplanterne en i møde.

Kaweri Coffee Plantage er umiddelbart en god historie
Store grønne buske på hver side af vejen, blød, god jord. Plantagen er den største i Uganda og dens areal på 11 kvadrat miles strækker sig så langt øjet rækker.

Midt i det hele ligger den nymalede, hvide kontorbygning og udsender signaler om  en god historie. Masser af kaffe, masser af arbejdspladser. Umiddelbart en rigtig god forretning, som alle burde være glade for.

Kaweri plantagens kontorbygning var engang en skole
Det er de bare ikke. For den hvide bygning var i virkeligheden en skole for 1. – 7. klasse inden den blev til kontorer og kaffen gror på noget af den jord, hvor småbønder tidligere levede af at dyrke deres afgrøder.

Dertil kommer at historien om hvordan plantagen blev etableret ikke er specielt charmerende set fra et menneskerettighedssyn. Så selvom det efterhånden er 10 år siden, så bliver den ved med at dukke op.

Med geværer trængte soldater brutalt beboerne væk fra deres bosteder
Historien om hvordan Kaweri Coffee plantage blev anlagt høres også i Tyskland, hvor det verdensomspændende kaffefirma Neumann Kaffe Gruppe, som står bag Kaweri Coffe Plantage, har hovedsæde.

Jeg var hjemme da soldaterne kom og råbte vi skulle forlade vores hjem, forklarer 53-årige Jane Rose Nama. Hun fortsætter;

De havde deres geværer med, så jeg samlede børnene og gjorde hvad de sagde.  Da vi kom tilbage senere for at hente vores ting var alt væk.

2000 mennesker mistede deres hjem i august 2001
De begivenheder som Jane Rose fortæller om fandt sted i nattens mulm og mørke den 18. august 2001. På brutal vis rydede Ugandas hær 401 familiers bosteder i løbet af en enkel nat.

Herefter måtte de finde midlertidigt ly i omkringliggende skovomraader. En eksikvit øvelse, uden tanke for morgendagen og boliger, levebrød og skolegang for mere end 2000 mennesker.

Beboerne blev lovet kompensation
Knap 2 måneder inden rydningen, havde beboerne fået besked om at jorden, som de havde boet paa, dyrket og levet af i årtier, var blevet solgt til Uganda Investment Authority (UAI).

I kompensation ville bønderne få tildelt alternative jordlodder og også modtage et pengebeloeb.

Beboernes talsmand hævder at de aldrig er blevet kompenseret
Ifølge Peter Kaiire, som siden rydningen har været beboernes talsmand har beboerne aldrig modtaget kompensation.

Muligvis er pengebeløb blevet udløst fra den ugandiske stats side, men noget tyder på at mellemmænd har puttet deres egne lommer, for ingen af os beboere har modtaget kompensation, forklarer Peter Kaiire.

Politisk strategi at tiltrække udenlandske investorer
En af de strategier som Ugandas regering har brugt til at tiltrække udenlanske investorer og skabe økonomisk udvikling, er at udbyde gratis adgang til jord.

Neuman Kaffee Gruppe var en af de første store udenlandske investorer, som fik glæde af den politik og i de ti år der er gået er siden da er det lykkedes at opbygge en imponerende plantage.

Den ugandiske regering har ansvaret for at beboerne måtte rykke ud
Alle er klar over at hovedansvaret for at beboerne mistede deres jord og levebrød er Ugandas regering.

Det var den ugandiske hær som under befaling af den ugandiske regering, som fik fjernet beboerne for at kaffeplantagen kunne blive bygget.

Ballede i Tyskland om Neuman Grupes etisk ansvar
Men samtidig er sagen om hvordan kaffeplantagen blev anlagt blevet en varm kartoffel for Neuman Kaffee Gruppe i Tyskland, som har plantager i 23 lande.

Pressionsgrupper i Tyskland, herunder FIAN, hævder at Neumann Group har overtrådt OECD’s retningslinjer for multinationale firmaer ved ikke at modsætte sig rydningen og i juni 2009 indgav FIAN en klage til OECD, som siden da har undersøgt sagen og forsøgt at få parterne til at indgå et forlig.

Bebornes skæbne – livet går videre
Alt imens klagerne og debatten bølger mellem Uganda og Tyskland går livet videre for de tidligere beboere og deres børn.

Kitemba Primary School har måtte åbne et andet sted udenfor plantagens jordarealer, og i modsætning til kaffeplantagens kontorbygning; den oprindelige skolebygning udsender den og de godt 500 børn som undervises på skolen ingen signaler om lykke og idyl. Den ligner det den er: Bagsiden af medaljen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: