Kenya er Østafrikas største økonomi

Kenya er den største og mest stabile økonomi i Østafrika. Servicesektoren vokser og Kenyas IT og mobilkommunikationen er i eksplosiv vækst og regnes for den mest  innovative i Afrika.

Med Nairobi som kommercielt centrum,  Mombassa som transportknudepunkt og en veletableret middelklasse omkring hovedstaden og de største byer har Kenyas forsatte økonomiske vækst gode betingelser. .

Vækstprognoser på over 5 pct for 2011-12
Kenyas væksttal har ligget på mellem  4 og  6 pct. siden 2002

I 2010 lå  vækstraten på 5.4 pct ifølge Kenyas egen regering, som også melder ud at  økonomien vil vokse yderligere med mellem 6.5 og 8 pct. de kommende to år. Verdensbanken forudser en vækst på 5.3 pct i Kenya i 2011.

Turisme er fortsat Kenyas største erhverv
Med besøg af flere end en million turister om året, som tilfører landet  op til 900 millioner US Dollar er turisme er Kenyas største erhverv.

Det er især kystturismen, nationalparkerne med det rige afrikanske dyreliv og safari-rejserne til luksuøse lodges og hoteller, som driver industrien.

Blomsterindustrien er største vækstkort indenfor landbrugseksport
Landbruget kommer på andenpladsen som økonomisk drivkraft og landbrugsprodukter udgør 50% af al eksport.  Over 75% af Kenyas befolkning ernærer sig ved landbrug. Hovedparten er småbønder som udelukkende lever af egne produkter.

Kenyas primære eksportvarer er kaffe, te og blomster som fortrinsvis sælges til Europa. Te og blomsterindustrierne er begge områder i kolosal vækst. Blomsterindustrien, står ifølge Kenya Horticulture Council for 15-20 pct af den samlede landbrugsvækst.

IT vækst og verdens største mobil platform for pengeoverførsler
Kenyas service sektor vokser også. Den er især drevet af væksten indenfor IT og telekommunikation, som regnes for den mest successfulde og innovative i Afrika.

Ifølge Verdensbanken  har Kenya verdens største mobile platform for mobile pengeoverførsler.  I 2010  brugte 15 millioner mennesker i Kenya mobiltelefonen til at betale og overføre penge med.

Kenyas befolkning  er ung
75% af Kenyas befolkning på cirka 41 millioner er unge mennesker under 30 år. Et tal som kun vil vokse hvis den nuværende befolkningstilvækststendens på 2.46 pct. fortsætter. I Kenya føder hver kvinde i gennemsnit 4.6 børn, mens tallet for nabolandet Uganda er 6.9 pct.

Befolkningstilvæksten er en udfordring for fatigdomsbekæmpelse og udvikling. De offentlige servicesystemer og beskæftigelsesmulighederne kan slet ikke følge med befolkningstilvæksten.

Skolesystemet er underfinansieret
Grundskoleuddannelsen indtil 7 klasse har været gratis i Kenya siden 2002, men antallet af uddannede lærere er ikke vokset i takt med at der er kommet flere  elever i skolerne.

Ligesom det offentlige uddannelsessystem i resten af regionen, er Kenyas skolesystem underfinansieret, hvilket går ud over standarden.

Mangel på beskæftigelse til Kenyas energiske unge
Arbejdsstyrken i Kenya regnes ikke desto mindre for den mest kvalificerede og effektive i  i Østafrika. Men selv om økonomien
vokser og ungdommen gør hvad den kan for at drive fremtiden i  en positive retning, så er der er slet ikke nok beskæftigelsesmuligheder.

Arbejdsløsheden i Kenya er på omkring 40 pct og helt oppe for 64 pct for unge under 24 år. Fattigdomsraten, som i 2006 var kommet ned på 46 pct, er uændret trods den økonomiske vækst.

Flere fakta om Kenyas vækstbetingelser og økonomi:
CIA Factbook
DFID landefakta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: